Skip to main content
Header_Over Diabetes

Hoe wordt diabetes behandeld?

Hoe wordt diabetes behandeld?

Het doel van ieder behandelplan voor personen met diabetes is de bloedsuikerspiegel onder controle houden en gezondheidsproblemen of complicaties voorkomen. Iedere persoon heeft echter unieke behoeften, en daarom hebt u een specifiek zorgplan nodig voor uw diabetes.1

Voor meer informatie over de behandeling van diabetes type 1.

Voor meer informatie over de behandeling van diabetes type 2.

Voor meer informatie over zwangerschapsdiabetesbehandeling.

Het is teamwork1

Experts raden een teambenadering aan voor de behandeling van diabetes. U bent het belangrijkste lid van uw diabetesteam, omdat u degene bent die door de aandoening getroffen is en er iedere dag mee bezig is.

U kunt familieleden of goede vrienden betrekken die u kunnen helpen bij het plannen en bereiden van maaltijden, samen met u sporten, met u meegaan naar doktersbezoeken of die gewoon een luisterend oor bieden. U kunt ook navragen of er diabetesgroepen zijn in uw buurt.

Uw diabeteszorgverleningsteam

Laten we even kijken wie er deel kan uitmaken van uw zorgverleningsteam. Wie deel uitmaakt van uw zorgverleningsteam, zal afhangen van verscheidene factoren, zoals de specialisten die u nodig hebt om uw diabetes onder controle te houden en wat er precies beschikbaar is in uw gezondheidszorgsysteem.

Dit zijn enkele professionele zorgverleners die kunnen deel uitmaken van uw diabeteszorgverleningsteam:

  • Huisarts: een zorgverlener die u opzoekt voor algemene controles of wanneer u ziek bent. Uw huisarts is ook de persoon die u doorverwijst naar specialisten en andere teamleden. Andere zorgverleners die eerstelijnshulp bieden, zijn eerstelijns diabetesverpleegkundigen.
  • Endocrinoloog: een arts die is gespecialiseerd in hormoonziekten, zoals diabetes. Vraag uw huisarts of u een endocrinoloog moet raadplegen. Dit zal afhangen van het stadium waarin uw diabetes zich bevindt en uw behandelingsplan
  • Diabeteseducator: een verpleegkundige met een speciale opleiding en ervaring in het verzorgen en instrueren van personen met diabetes en hun familie over diabetes. Verpleger-instructeurs leren u de dagelijkse zelfzorgpraktijken voor diabetes aan, zoals het doorvoeren van wijzigingen in uw gezondheidsgewoonten, de veilige omgang met diabetesmedicatie en het testen van uw bloedsuiker.
  • Geregistreerde diëtist: Een professionele voedingsdeskundige die u kan helpen gezonde voedingskeuzes te maken op basis van uw voedingsbehoeften, streefgewicht, levensstijl, medicatie en andere gezondheidsdoelen.
  • Oogarts (oftalmoloog of optometrist): een arts die gespecialiseerd is in oogziekten, waaronder diabetische oogziekte, en die is opgeleid om hierop te controleren.
  • Maatschappelijk werker / psycholoog / psychiater / gezinstherapeut: een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan helpen met de persoonlijke en emotionele aspecten van het leven en met het omgaan met diabetes
  • Podoloog: een arts die is opgeleid om problemen aan de voeten en de onderbenen te behandelen.
  • Apotheker: een professionele gezondheidszorgverlener die geneesmiddelen bereidt en verkoopt en die ook advies kan geven over het nemen van diabetesmedicatie en andere geneesmiddelen.
  • Tandarts: een arts die uw tanden en tandvlees gezond houdt.
  • Inspanningsfysioloog: een professionele zorgverlener die is opgeleid in de bewegingswetenschap en die u kan helpen bij het doeltreffend opnemen van lichaamsbeweging in uw behandelplan voor diabetes.

 

1 American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Onlineversie geraadpleegd op 6 mei 2018 @ http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf

CO/LFS/0416/0039(1)a