Skip to main content
Header_Over Diabetes

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes2

Wat veroorzaakt zwangerschapsdiabetes?

Artsen weten niet precies wat zwangerschapsdiabetes veroorzaakt, maar ze hebben wel een aantal aanwijzingen.

De placenta ondersteunt en voedt uw baby tijdens de groei. Hormonen van de placenta helpen de baby zich te ontwikkelen. Deze hormonen blokkeren echter ook de werking van insuline, waardoor de insuline minder doeltreffend wordt. Zwangerschapsdiabetes begint wanneer uw lichaam niet langer alle vereiste insuline kan aanmaken en gebruiken voor de zwangerschap, wat leidt tot hoge glucoseniveaus in het bloed indien dit niet onder controle wordt gehouden.

Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes:

 • Vrouwen met overgewicht voorafgaand aan de zwangerschap.
 • Vrouwen die te veel aankomen tijdens de zwangerschap (meer dan de aanbevolen gewichtstoename).
 • Vrouwen ouder dan 25 jaar.
 • Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.
 • Vrouwen met een familievoorgeschiedenis van diabetes.
 • Vrouwen van Afrikaans-Amerikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse of inheems-Amerikaanse afkomst.

Hoe wordt de diagnose zwangerschapsdiabetes gesteld?

De meeste vrouwen die een goede prenatale zorg krijgen, worden routinematig getest op zwangerschapsdiabetes tussen week 24 en 28 van de zwangerschap. Als u een hoog risico loopt op zwangerschapsdiabetes, kan uw arts dit sneller en/of meer dan eens testen tijdens uw zwangerschap.

Bij de test voor zwangerschapsdiabetes geeft uw arts u een zoete drank te drinken en zijn er bloedtests voor en na het drinken. Toonden de resultaten aan dat uw bloedglucosewaarden hoger zijn dan de aanbevolen limieten op de aangegeven tijdstippen, dan wordt de diagnose van zwangerschapsdiabetes bevestigd. Uw arts zal met u praten over een behandelplan voor zwangerschapsdiabetes.

Waarom is het belangrijk om zwangerschapsdiabetes te behandelen?

Als moeder vertelt uw instinct u om uw kind te beschermen. Voor uw gezondheid en die van uw baby is het belangrijk om zwangerschapsdiabetes te behandelen zodra de diagnose wordt gesteld. Wordt zwangerschapsdiabetes niet behandeld, dan kunnen zich de volgende problemen voordoen:

 • Een verhoogde kans op een baby van meer dan 4 kg, een aandoening die macrosomie wordt genoemd. Dit verhoogt de kans
  • op moeilijkheden en verwondingen tijdens het vaginaal bevallen
  • en de kans op een keizersnede.
 • Een hoog risico op vroeggeboorte en ademhalingsproblemen (ademhalingsnood) voor uw baby.
 • Een hoog risico op lage bloedsuiker (hypoclycemie) bij uw baby vlak na de bevalling.
 • Een verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging voor u (hoge bloeddruk en lever- of nierproblemen).

Het zorgplan van uw arts opvolgen en uw zwangerschapsdiabetes zorgvuldig onder controle houden kan het risico op deze complicaties sterk verlagen.

Wat mag u verwachten als u de diagnose zwangerschapsdiabetes krijgt?

Als u de diagnose zwangerschapsdiabetes krijgt,

 • zal uw arts een gezond koolhydratendieet en lichaamsbeweging aanbevelen. In veel gevallen zullen deze stappen al volstaan om uw bloedglucosespiegel tijdens de rest van uw zwangerschap onder controle te houden.
 • moet u mogelijk een erkende diëtist raadplegen om een gezond maaltijdplan voor u op te stellen. De diëtist kan u leren om de hoeveelheid en soorten koolhydraten die u eet, onder controle te houden om uw bloedsuiker te regelen en te blijven voorzien in de behoeften van uw zwangerschap. Men kan u ook vragen een voedingslogboek bij te houden en uw gewicht op te volgen.
 • Misschien moet u uw bloedglucose dagelijks thuis controleren met behulp van een bloedglucosemeter. Vraag uw arts of diabeteseducator om een bloedglucosemeter aan te bevelen die geschikt is voor u. Het testen en monitoren van uw bloedglucose zal u en uw zorgverleners helpen om uw zwangerschapsdiabetes onder controle te houden.
 • Het is normaal om uw bloedglucose vier keer of meer per dag te testen, gewoonlijk nuchter en daarna 1 tot 2 uur na het eten. Uw arts of zorgverlener zal u zeggen hoe vaak u moet testen en wat uw bloedglucosestreefwaarde is. Vergeet niet om een logboek bij te houden van uw bloedglucosetests, inclusief wanneer u test, wat het resultaat is, of het voor of na een maaltijd was en hoe lang na die maaltijd.
 • Lichte lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap helpt uw lichaam om de eigen insuline beter te gebruiken en uw bloedglucose onder controle te houden. Veilige sporten voor zwangere vrouwen zijn bijvoorbeeld stevig wandelen en zwemmen. Praat met uw professionele zorgverleners en vraag advies om veilig te sporten tijdens de zwangerschap.

Tijdens uw bezoeken aan de gynaecoloog kunnen uw bloed en urine worden gecontroleerd. U zult ook de resultaten van uw bloedsuikertest met uw arts bespreken, wat u hebt gegeten, hoeveel u gesport hebt en hoeveel u bent aangekomen. Bovendien zal de ontwikkeling van uw baby van nabij worden gemonitord. Dit alles zal helpen bepalen of het behandelingsplan voor zwangerschapsdiabetes werkt en wanneer eventueel wijzigingen nodig zijn.

Als een aangepast voedingspatroon en meer lichaamsbeweging uw bloedglucosewaarden niet onder controle brengen, kan uw arts diabetesmedicatie aanbevelen: pillen of insuline, voor de rest van uw zwangerschap.

Medicatie innemen (tabletten/pillen, insuline)

Als uw arts u pillen of insuline voorschrijft, betekent dat niet dat u er niet in bent geslaagd om uw zwangerschapsdiabetes onder controle te brengen. In sommige gevallen is uw lichaam simpelweg niet in staat om voldoende insuline aan te maken om u te geven wat u nodig hebt terwijl de baby groeit. Het is belangrijk om de aanbevelingen van uw arts op te volgen om uzelf en uw baby te beschermen. Als u eenmaal bevallen bent, is de kans groot dat u de diabetesmedicatie niet meer hoeft in te nemen.

Indien uw arts insuline voorschrijft voor uw zwangerschapsdiabetes, moet deze worden genomen met een injectie of ander hulpmiddel, zoals een insulinepomp. Een familielid kan leren om dit samen met u te doen en u helpen om uw insuline in te nemen zoals voorgeschreven. Goed nieuws is dat de kleine, dunne naalden die tegenwoordig worden gemaakt voor het toedienen van insuline, de injecties vrijwel pijnloos maken. Uw arts zal u zeggen wanneer u uw insuline moet nemen, hoeveel per keer, en kan de dosis aanpassen voor de resterende duur van uw zwangerschap.

2 IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). International Diabetes Federation: Brussel, België. Onlineversie geraadpleegd op 5 mei 2018 @ http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/

CO/LFS/0416/0039(1)