Skip to main content
Header_Over Diabetes

Voeding en diabetes

Begrijpen hoe voeding uw bloedsuiker beïnvloedt1

Voeding heeft een direct effect op de bloedglucose. Sommige voedingsmiddelen verhogen de bloedglucose meer dan andere. Een belangrijk onderdeel van het onder controle houden van diabetes is weten wat en hoeveel u mag eten, en het volgen van een dieet dat bij uw levensstijl past en tegelijk helpt bij het reguleren van uw bloedglucose. De 3 belangrijkste voedingsstoffen in voedingsmiddelen zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel, suiker en vezels in voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten, melkproducten en snoep. Ze verhogen de bloedglucose sneller en hoger dan andere voedingsstoffen in voedingsmiddelen: eiwitten en vetten. Weten welk voedsel koolhydraten bevat en hoeveel koolhydraten een maaltijd bevat, is nuttig voor de bloedglucosecontrole. Koolhydraten kiezen uit gezonde bronnen, zoals groenten, fruit en volle granen (vezelrijk), heeft de voorkeur boven koolhydraten uit bronnen met toegevoegde suikers, vetten en zout.

Eiwitten

Eiwitten zijn noodzakelijk als deel van een evenwichtig dieet en kunnen helpen om u minder hongerig te voelen. Ze verhogen niet meteen uw bloedglucose zoals koolhydraten. Om gewichtstoename te voorkomen gebruikt u echter beter portiecontrole voor eiwitten. Bij mensen met diabetes Type 2 dragen eiwitten bij tot een snellere werking van de insuline, dus is het misschien geen goed idee om een lage bloedsuikerspiegel te behandelen met eiwitrijke shakes of mixen. Het innemen van 15 gram snelwerkende koolhydraten die glucose bevatten, zoals fruitsap, andere suikerhoudende dranken, glucosegel of -tabletten, is de aangewezen manier om een lage bloedsuikerspiegel te behandelen.

Vetten

Vetten, en dan vooral gezonde vetten uit vette vis, noten en zaden, zijn een noodzakelijk onderdeel van een evenwichtig dieet. Ze verhogen uw bloedglucose niet, maar bevatten veel calorieën en kunnen gewichtstoename veroorzaken.

Streef ernaar om alle 3 de voedingsstoffen op te nemen, om uw maaltijden in balans te houden.

Gezonde voedingskeuzes maken

Uw diëtist of uw diabeteseducator kan u helpen om een voedingsschema op te stellen dat goed is voor u en past bij uw levensstijl.

Hier zijn enkele richtlijnen om gezond te eten:

Gezond eten voor diabetes is gezond eten voor het hele gezin.

 • Geniet van regelmatige maaltijden met de juiste portiegroottes. Uw professionele zorgverlener kan u helpen om gezonde voedingskeuzes en juiste portiegroottes te maken.
 • Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen bij elke maaltijd, inclusief gezonde vetten, mager vlees of eiwitten, volle granen en magere zuivelproducten in de correcte portiegroottes.
 • Kies zo vaak mogelijk voor vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volle granen (zemelengranen, volkorenpasta, bruine rijst).
 • Probeer alternatieven voor vlees, zoals linzen, bonen of tofu.
 • Kies voor calorievrije dranken, zoals ongezoete thee, koffie of water.
 • Kies voor suikervervangers.
 • Kies voor zoutarme opties.

Gezond winkelen

Voor u gaat winkelen:

 • Plan uw maaltijden voor een bepaalde periode (bijv. enkele dagen tot een week) en voorzie een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit de voedselgroepen.
 • Maak een boodschappenlijstje van uw maaltijdplan.

In de supermarkt:

 • Neem uw lijstje mee en houd u eraan.
 • Ga nooit met honger winkelen, want dat leidt vaak tot impulsieve aankopen van minder gezonde voedingswaren.
 • Winkel vooral in de afdelingen met verse producten.
 • Vermijd suikerrijke frisdranken, snoep en chips.
 • Controleer de voedingsetiketten om u te helpen bij het maken van gezonde keuzes.

 

1 American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Onlineversie geraadpleegd op 6 mei 2018 @ http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf

3 Canadian Diabetes Association (CDA) Portion Guide: Your hands can be very useful in estimation portions. Online geraadpleegd op 25 mei 2018 @ https://www.diabetes.ca/diabetes-and-you/healthy-living-resources/diet-nutrition/portion-guide

CO/LFS/0416/0039(1)a